slider-1

Elkészült az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum új épülete a Zalatnai utca 2. szám alatt. A korszerű egészségügyi központot Pokorni Zoltán polgármester és dr. Soós Miklós ügyvezető adta át ünnepélyes keretek között.

2014. április végén az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjának segítségével, a XII. kerületi Önkormányzat támogatásával és jelentős magántőke befektetésével új, lenyűgöző környezetben nyitja meg kapuit. A 2001-ben alapított, kezdetben családtervezési problémák genetikai hátterének vizsgálatára specializálódott központ mára az ország egyik vezető magán egészségügyi intézményévé vált a magzati diagnosztika, a meddőségi vizsgálatok, az onkológiai diagnosztika szakterületeken és számos más genetikai rendellenesség vizsgálatában.

Dr. Soós Miklós, az intézmény ügyvezetője elmondta: jó ideje tudják, hogy a Géndiagnosztikai Centrum eredeti épülete hosszú távon nem képes befogadni az intézmény egyre növekvő páciensi körét, és nem biztosít megfelelő teret folyamatos fejlesztéseiknek.

“Amennyiben pusztán a Centrum meddőségi és magzati vizsgálatait vesszük számításba, elmondhatjuk, hogy az ország kismamáinak több mint 7%-a ma már hozzánk jön el a genetikai vizsgálatok elvégzésére, és ez a szám folyamatosan nő. Köszönhetjük ezt kiemelkedő szakorvosainknak és számos olyan kiemelt fejlesztésnek, melynek magyarországi bevezetése Centrumunkhoz köthető. Ilyen az egyik leghatékonyabb magzati szűrővizsgálat, a kombinált teszt vagy a Down-kór szűrésben, úttörő – eddig egyetlen 100%-os szűrőteszt – a NIFTY-teszt hazai bevezetése, az embrió genetikai vizsgálatok és az 5D ultrahang elérhetővé tétele. A Géndiagnosztika 2013-ban onkológiai szakággal is bővült, hogy a magánszektorban egyedülálló labortechnikai eszközeink segítségével hozzájáruljunk a legmegfelelőbb célzott daganatterápia alapját képező genetikai rákdiagnosztika elterjedéséhez. És ez még nem minden: közép- és hosszú távú terveink között számos egyéb fejlesztés szerepel, ezért is volt kiemelten fontos, hogy mihamarabb megtaláljuk a legmegfelelőbb helyszínt és a beruházáshoz szükséges hátteret.”

A kívánt helyszín kiválasztása és a terv megvalósítása azonban rendkívüli kihívás elé állította a Centrumot, mivel ilyen szintű fejlesztésekhez kimagasló mértékű beruházásokra és támogatásra van szükség. Az új épület keresésének kezdetén szinte evidensnek tűnt a jelenlegivel szomszédos, Zalatnai utca 2. alatti, évek óta üresen álló épület. Az eredetileg villamos ipari kutatásokra, speciális fémmegmunkálásra kiépített kutatóintézet, majd iskolaépületnek szánt ingatlan azonban egyrészt nem rendelkezett működési engedéllyel, másrészt a megvásárláshoz szükséges tőke előteremtése is évekig falakba ütközött.

A 2013 áprilisában a Gazdasági Minisztérium által bejelentett 500 millárd Ft-os MNB Növekedési Hitelprogram meghozta az áttöréshez szükséges hátteret, és a Géndiagnosztikai Centrum szinte az utolsó pillanatban partnerre talált a K&H Bankban a beruházási hitel-, és az Magyar Fejlesztési Bankban a felújítás költségeit fedező hitel folyósításához. De mindez nem lett volna elég a XII. kerület támogatása nélkül, akik az első pillanattól kezdve rendkívül segítőkészen álltak az ügy mellé. Így végül 2013 szeptemberében a projekt zöld utat kapott, és megindult az ingatlan teljes körű átalakítása, modernizálása és megszépítése.

Az április utolsó napjaiban átadásra kerülő épület kifejezi mindazt, amit a rendkívüli projekt megvalósításának minden résztvevője célul tűzött ki: egy olyan, külső megjelenésében is kiemelkedő színvonalú, különleges egészségügyi intézmény létrehozását, mely világszínvonalú diagnosztikai szolgáltatásokat nyújt ma és a jövőben is a magyar egészségügyi piacon.

gendiagnosztika-epulet-fhd-1024x576

Ennek szellemében az épület belső kialakításánál az A.D.U. Építész Iroda futurisztikus belsőépítészeti elképzelését valósítottuk meg. A világításnál több száz méter hideg ledfény lett beépítve. A mosdóknál illetve a lépcsőknél Hegedűs Andrea üvegtextil munkái kerültek alkalmazásra. A földszintre és az emeletre akrilból készült recepciós pultok kerültek. A földszinti váróban egy 800 literes akváriumban gyönyörködhetnek a látogatók. A várókba a Telmex irodabútor gyár szállította az egyedi ülőbútorokat.

A padlóra a legmodernebb antibakteriális nanoezüst tartalmú PVC anyag, a falfestékbe fotokatalitikus (DNS-bontó, piszoktaszító) nano titáncső tartalom került. A molekuláris laboratóriumban a legszigorúbb túlnyomás, illetve alacsonynyomású standardeknek eleget tévő helyiségek kerültek kialakításra. A ház elő van készítve a napelemek fogadására. Komplett beléptető rendszer gondoskodik a beléptetés gördülékenységéről és biztonságáról.